wtorek, 19 lutego 2013

Zielona herbata - pij na zdrowie!

W czasach mody na zdrowe odżywianie zielona herbata cieszy się coraz większą popularnością. Można zarówno parzyć zieloną herbatę do picia jak i stosowania w celach kosmetycznych.

Zarówno zielona herbata jak również nieco mniej znana herbata biała zawierają liczne związki aktywne biologicznie. 

Są to głównie: garbniki, katechiny, związki polifenolowe (w tym EGCG - galusan epigalokatechiny). Zapewnia to obu rodzajom herbaty właściwości prozdrowotne, kojące nerwy, antyzapalne, ochronę przed złym cholesterolem (zapobiega utlenianiu cząsteczek LDL) oraz obniżanie poziomu cholesterolu. Zielona herbata znana jest również ze swych właściwości przeciwnowotworowych, gdyż zawiera przeciwutleniacze. 
Dla osób z zaburzeniami ciśnienia tętniczego krwi - obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe. Wiele osób stosuje zieloną herbatę podczas diety odchudzającej, bowiem pobudza ona spalanie tkanki tłuszczowej. 
Aby jednak uzyskać pożądane efekty konieczne jest picie wysokiej ilości filiżanek dziennie. Optymalnie byłoby wypić 5-7 filiżanek herbaty (około 150 ml każda). W przeliczeniu daje to około litra świeżego naparu - odpowiednio zaparzonego.

Przygotowanie zielonej herbaty do spożycia jest bardzo istotne. Liście zalać należy gorącą wodą, a nie jak w przypadku większości herbat wrzącą wodą. Herbatę najlepiej wypić niesłodzoną, od razu po ok. 10 - 15 minutowym zaparzeniu, gdyż potem zacznie nabierać gorzkiego smaku. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum