sobota, 23 lutego 2013

Koktajle dla zdrowia i urody !

Koktajle są świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za jedzeniem surowych warzyw czy owoców w całości. Ponadto stanowią dla organizmu swego rodzaju bombę witaminową. Odżywiają naszą skórę i dostarczają energii. Z dodatkiem np. kefiru są zdrowe dla przewodu pokarmowego, gdyż pomagają odbudować florę bakteryjną.
Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans, a daje wiele przyjemności i odprężenia. Sam ich smaczny wygląd i możliwość komponowania ze sobą kolorów i smaków zapewnia nam miłe zajęcie.

Koktajle są ponadto dość syte dzięki czemu zastąpić mogą małe posiłki i być składnikiem wielu diet. Najlepiej przygotowywać je oczywiście bez dodatku cukru i śmietany wówczas nie będą tak kaloryczne, a owoce zawierają już cukier (fruktozę) same w sobie - o wiele zdrowszy od zwykłego  przetworzonego cukru. Najlepiej pić je schłodzone, wtedy lepiej smakują i mają lepszą konsystencję. Schłodzony koktajl można również lepiej przyozdobić np. bitą śmietaną, listkami, czy pokrojonymi kawałkami owoców - łatwiej utrzymają się na powierzchni.

PRZEPIS NA PROSTE I ZDROWE KOKTAJLE:


KOKTAJL BANANOWO - MALINOWY

Dwa banany kroimy w plasterki, dodajemy w zależności od preferencji malin, jagód, jeżyn lub truskawek i miksujemy w blenderze z 0,5 litra przegotowanego i schłodzonego mleka. Po uzyskaniu gęstej konsystencji dodajemy kostek lodu i ponownie blendujemy. Możliwości ozdobienia jest wiele zależnie od tego co lubimy dodać możemy dodać sparzonych uprzednio rodzynek lub np. kawałków czekolady. Z bananami dobrze komponuje się smakowo również kakao błyskawiczne oraz bita śmietana.

KOKTAJL Z KIWI I JABŁEK

2 jabłka zetrzeć na drobnej tarce, obrane kiwi zgnieść widelcem na drobną papkę. Zależnie od preferencji dodać cukru lub łyżeczkę miodu. Dolać szklankę jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać ze sobą - najlepiej zmiksować. Do przygotowanego koktajlu dodać można kawałki pokrojonego banana, włożyć do lodówki i spożywać po schłodzeniu.


KOKTAJL BANANOWO - KAWOWO - CZEKOLADOWY

2 banany pokrój w plasterki i zblenduj ze szklanką mleka, dodaj rozdrobnione kawałki  gorzkiej czekolady (lub startą czekoladę) i esencje kawy espresso. Po przygotowaniu schładzaj i dla ozdoby na powierzchni nałóż bitą śmietanę np. z dodatkiem kawałków banana i startej czekolady. Do ozdoby wykorzystać możesz również kakao. Aby uzyskać ciekawy smak dodać możesz również odrobinę rumu.



Fajnym pomysłem na przyozdobienie szklanek do koktajli jest zmoczenie górnych brzegów szklanki, a następnie obtoczeniu ich w cukrze. Jak na zdjęciu. Zamiast cukru użyć można również kolorowych posypek do ciasta (wówczas należy brzegi posmarować płynnym miodem by posypka przykleiła się), lub zanurzyć brzegi w płynnej czekoladzie (czekoladowa polewa do ciasta).


KOKTAJLE ODCHUDZAJĄCE I OCZYSZCZAJĄCE ORGANIZM 


Istnieje szeroka gama koktajli o działaniu detoksykującym. Szczególnie wskazane są w diecie odchudzającej bowiem toksyny gromadzą się właśnie w tkance tłuszczowej i z reguły każdą dietę odchudzającą rozpoczyna się od detoksykacji organizmu.  


Koktajle mogą mieć konsystencję zarówno konsystencję jogurtową jak i bardziej płynną. Koktajl płynny zazwyczaj mrozi się i blenduje na drobne kawałeczki. 


KOKTAJL SELEROWO - JABŁKOWY
Rozdrobnić w blenderze 2 pokrojone w plasterki selery i 2 jabłka w kawałkach (oczywiście bez pestek). Gdy uzyskamy już jednolitą masę dodać łyżkę soku z cytryny i wymieszać. Koktajl ten wpływa oczyszczająco na nerki oraz wątrobę. 


KOKTAJL ANANASOWY
Szklankę świeżego soku z ananasa mieszamy z połową szklanki wody. Zamrażamy i blendujemy na drobne kawałeczki. Koktajl ten jest zdrowy ze względu na zawartość w ananasach sporej ilości witamin  C, B1 oraz magnezu.


KOKTAJL Z PAPAI, CYTRYNY I IMBIRU
Sok z 1 wyciśniętej cytryny wymieszać z 1 obraną papają i szczyptą imbiru. Zblendować. W przypadku koktajli oczyszczających odradza się ich dosładzanie. 


SOK ZE ŚWIEŻEJ MARCHWI 
Bardzo dobry w dietach oczyszczających. Jest zarówno zdrowy jak i syty. Świetne źródło naturalnego błonnika oraz witaminy A i C.


KOKTAJL BURACZANO - MARCHWIOWY z dodatkiem PORA
1,5 buraka i 1 dużą marchew zblendować z dodatkiem wody. Dodać utartego 1 pora. Buraki wskazane są także przy anemii podobnie zresztą jak marchew. Koktajl taki zapewnia dużo witaminy A oraz pomaga zachować prawidłowy poziom cholesterolu.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum