wtorek, 19 lutego 2013

Na co właściwie te witaminy?

Przeciwutleniacze – substancje neutralizujące wolne rodniki Należą do nich : Wit A , C , E , beta-karoten , cynk , selen , a także wiele innych związków nie uważanych za niezbędne dla człowieka tj. ostropest plamisty, piknogenol, bioflawonoidy i wyciąg z czarnych jagód. Dobrze stosować preparaty o szerokim spektrum działania przeciwutleniającego w czasie każdej infekcji . 

WITAMINA A (retinol, beta-karoten)

Funkcja w organizmie: wspomaga odporność, wzmacnia skórę i warstwę nabłonkową, chroni drogi oddechowe i układ pokarmowy przed infekcjami, poprzez wzmocnienie błon komórkowych zapobiega wnikaniu patogenów do wnętrza organizmu. Bierze udział w metabolizowaniu białek, współtworzy rodopsynę - odpowiada za utrzymanie pobudliwości komórek siatkówki oka. Duże dawki tej witaminy są toksyczne. Dawki przekraczające 10 tys. jednostek należy przyjmować tylko i wyłącznie przez krótki okres czasu!

Skąd ją brać: pomidory, marchew, wątróbka, mleko, masło, jaja



WITAMINA C (kwas askorbinowy)


Funkcja w organizmie: działanie przeciwwirusowe, wchłanianie żelaza niehemowego, synteza kolagenu, utrzymanie prawidłowej kondycji naczyń krwionośnych, tworzenie istoty podstawowej kości i zębów, ułatwia zrastanie kości, wzmacnia odporność dzięki działaniu przeciwwirusowemi i przeciwbakteryjnemu, pomoc w syntezie insuliny. Bierze udział w regeneracji witaminy E, hamuje powstawanie rakotwórczych nitrozoamin w żołądku, uczestniczy w wytwarzaniu erytrocytów. Pomaga w wytwarzaniu hormonów nadnerczy. 

Skąd ją brać: warzywa kapustne, czarna porzeczka, kiwi, pomidory, warzywa gotowane na parze, cytrusy, truskawki, aronia. 

Co gdy jej brak: niska odporność, łatwość w łapaniu infekcji, szkorbut (krwawienie i obrzęk dziąseł), bladość skóry oraz błon śluzowych, pękanie drobnych naczynek - tworzenie się tzw. pajączków, bóle mięśni, zmęczenie, powolne gojenie się ran, łamliwość kości, apatia. Nadmiar: sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych, a w przyszłości również osłabieniem, a nawet uszkodzeniem stawów. 



WITAMINA E (tokoferol)

Funkcja w organizmie: witamina z grupy przeciwutleniaczy, neutralizuje wolne rodniki, dobra dla skóry - tzw."witamina młodości" - opóźnia procesy starzenia się skóry, chroni przed szkodliwym wpływem środowiska, zapobiega niszczenia lipidów skóry oraz włókien kolagenowych i elastyny. Przypisuje się jej również działanie zmiękczające i wygładzające. Stwierdzono także, że spożywanie produktów z witaminą E pomaga lepiej radzić sobie organizmowi z mrozem. Podczas zimna drobne naczynia krwionośne kurczą się, natomiast tokoferol ma lekkie właściwości rozszerzające naczynia. Likwiduje nocne kurcze łydek, gdyż usprawnia krążenie.

Ponadto: pozwala utrzymać nasze krwinki czerwone w lepszej kondycji - opóźnia ich starzenie, ułatwia im wiązanie tlenu. O prawie połowę zmniejsza ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia, ma działanie przeciwzakrzepowe, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału, choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy. Łagodzi uderzenia gorąca i uczucie niepokoju towarzyszące menopauzie. Przyspiesza gojenie się ran i powstawanie nowych tkanek, cenna w leczeniu blizn pooparzeniowych. 

Skąd ją brać: zielone warzywa liściaste, ziarna zbóż, groszek, kukurydza, oleje roślinne, masło, jaja, mleko, sery.



WITAMINA D (cholekalcyferol)

Wytwarzana jest w ludzkim organizmie pod wpływem światła słonecznego, wobec czego rzadko spotykane są jej niedobory. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach może być więc magazynowana w organizmie. 

Funkcja w organizmie: regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, odpowiada za mineralizację kości, poprawia kondycję kości, zębów. Wspomaga odporność dzięki działaniu antybakteryjnemu. Ma wpływ na stan kosteczek ucha wewnętrznego. 
Działanie przeciwnowotworowe - zapobiega powstawaniu chłoniaka nieziarniczego, raka okrężnicy, piersi, prostaty. Ma korzystny wpływ na układ nerwowy, skurcze mięśni oraz serce. 

Skąd ją brać: głównie ryby (śledź, makrela, tuńczyk, łosoś), ponadto - ser żółty, żółtka jaj, mleko kobiece, tran, oleje rybne, pestki dyni - zalecane szczególnie mężczyznom.

Niedobór: u noworodków powodować może krzywice, u osób starszych może powodować osteoporozę, zbyt niski jej poziom zwiększa ryzyko powstawania komórek rakowych, stany zapalne skóry, zapalenie spojówek, u kobiet w ciąży niedobór może prowadzić do odwapnienia kości - a więc zwiększa się ryzyko złamań, kości są bardziej miękkie.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum