piątek, 22 lutego 2013

Dieta w 3 rodzajach kamicy nerkowej

Kamica jest powszechnie występującą chorobą nerek. Polega na powstawaniu złogów w nerkach lub drogach moczowych - zależnie od umiejscowienia. Niezależnie jednak od rodzaju kamicy bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej diety by nie dopuścić do pogorszenia się naszego stanu. 

KAMICA MOCZANOWA:

Nie wolno spożywać: czekolady, kawioru, sardynek, kakao, orzechów, mocnej herbaty, kawy, śledzi, cynaderek, wątróbki, móżdżków, baraniny. 

Należy ograniczyć spożycie: pozostałych gatunków mięs, ryb, wywarów mięsnych i rybnych, produktów zbożowych.

Zaleca się spożywać: duże ilości płynów (zwłaszcza wody mineralnej tzw. leczniczej Jan, Dąbrówka), warzywa i owoce (gł. cytrusowe), miód, cukier, masło (w niewielkich ilościach), mleko, ser chudy, ziemniaki. 

KAMICA SZCZAWIANOWA:

Nie wolno spożywać: botwiny, szczawiu, szpinaku, rabarbaru, cytryny, suszonych fig, czekolady, kakao, kawy, mocnej herbaty, nasion roślin strączkowych, ostrych przypraw. 

Należy ograniczyć spożycie: ziemniaków, marchwi, buraków, zielonego groszku, pomidorów, koncentratu pomidorowego, ketchupu, śliwek, agrestu, cukru, mleka.

Zaleca się spożywać: duże ilości płynów, mięso, ryby jaja, kapustę, ogórki, sałatę, cebulę, pozostałe prócz wymienionych owoce, masło, produkty zbożowe. 

KAMICA FOSFORANOWA:

Nie wolno spożywać: nasion roślin strączkowych, alkalicznych wód mineralnych

Należy ograniczyć spożycie: ziemniaków, warzyw, owoców, mleka, jaj

Zaleca się spożywać: duże ilości płynów, mięso, ryby, sery, chleb, wszystkie gatunki kaszy, makarony, masło. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum