niedziela, 24 lutego 2013

Owsianka - źródło zdrowia i energii

Owsianka - ta prosta i szybka przekąska przygotowana przez zalanie płatków owsianych wrzącym mlekiem dostarcza wiele dobrego dla naszego organizmu. Przypisuje jej się działanie odmładzające.  Przygotowywana jest więc nie tylko do spożycia ale również w celach nałożenia jej na skórę twarzy.

Zwykle wystarczy niewielka miseczka owsianki by się zasycić jest ona bowiem bardzo pożywna, a posiada niski indeks glikemiczny. Płatki po zalaniu zwiększają swoją objętość pochłaniając mleko. Owsianka zawiera silne właściwości wzmacniające, regenerujące, odmładzające. Powinny być składnikiem każdej zdrowej diety. W przypadku nietolerancji mleka można je zastąpić zwykłą wodą lub np. rosołem. 

PŁATKI OWSIANE NA SCHORZENIA ŻOŁĄDKA

W przypadku schorzeń przewodu pokarmowego warto spróbować następującej kuracji: wieczorem zalać ok. 3 łyżki stołowe płatków przegotowaną i ostudzoną wodą, tak by woda jedynie lekko przykrywała płatki. Rano spożywamy przyrządzoną papkę zjadamy na czczo. Można przyprawić sokiem z cytryny lub miodem do smaku. Dzięki dużej zawartości błonnika, przy regularnie stosowanej kuracji, oczyszczony zostaje przewód pokarmowy, wzmacnia się osłona przewodu pokarmowego przed kwasami żołądkowymi. 

WARTOŚCI ODŻYWCZE PŁATKÓW OWSIANYCH

Owsianka zrobiona z mlekiem na poranne śniadanie pozwoli dostarczyć naszemu organizmowi wielu cennych do prawidłowego funkcjonowania aminokwasów, magnezu, żelaza oraz witamin B1, B6, A i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają właściwości zapobiegające miażdżycy, łagodzące podrażnienia skóry, zapobiegające nowotworom oraz chronią przed powstawaniem zakrzepów. Owsianka ma niewiele kalorii dlatego warto stosować ją w dietach odchudzających. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum