środa, 27 lutego 2013

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Jak w każdej innej chorobie tak i w tej są produkty zalecane i takie których powinno się szczególnie unikać. Przez stosowanie się do poniższych zaleceń można naprawdę oszczędzić sobie bólu i uniknąć pogorszenia własnego stanu. 

ZASADY FUNDAMENTALNE:
Zawsze powinniśmy pamiętać by zjadać takie pokarmy, które nie zalegają nam przez długi czas w żołądku, a są łatwo przyswajalne. Należy również unikać produktów, które wzmagają wydzielanie soku żołądkowego.

NIE PRZEJADAJ SIĘ: Jako, że każdy posiłek który trafia do naszego żołądka neutralizuje jego treść na około godzinę. Korzystne jest więc tak podzielić posiłki aby zjadać je systematycznie w mniejszych ilościach. Zalecane około 5-6 posiłków w ciągu dnia.

UNIKAJ:

  • alkoholu
  • mocnej kawy i herbaty
  • tłustych potraw z - ryb, mięsa: wieprzowiny, baraniny, śledzia
  • rosołu i zup na bazie bulionów naturalnych
  • tłustych i wędzonych wędlin, podrobów
  • potraw smażonych unikaj w szczególności!
  • tłustych kremów cukierniczych, ciastek
  • owoców i warzyw niedojrzałych lub surowych
  • warzyw takich jak: kapusta, ogórki, cebula, papryka - które zawierają błonnik
  • ostrych przypraw : pieprz, chrzan, ocet, curry, musztarda, tabasco
TO CI NIE ZASZKODZI:
  • chude ryby takie jak : dorsz, sandacz, szczupak, pstrąg
  • biszkopty, herbatniki, ciasto drożdżowe, 
  • pieczywo pszenne
  • owoce dojrzałe
  • soki owocowe - najlepiej rozcieńczone
  • przyprawy łagodne: majeranek, kminek, pietruszka
  • świeże masło, miękkie margaryny
  • chude mięsa : cielęcina, indyk, kurczak
  • szynka
  • jajka ugotowane na miękko, białka jaj
Uważaj ze spożywaniem mleka, śmietany i serów twarogowych. Dawniej uważane za nieszkodliwe, a wręcz pożądane w chorobie wrzodowej - dziś stawiane są w zupełnie innym świetle. Możesz o tym przeczytać w artykule: http://wasze-zdrowie.blogspot.com/2013/02/choroba-wrzodowa-nie-pij-mleka.html

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum