czwartek, 28 lutego 2013

Kawa - wpływ na wygląd i zdrowie

To często zadawane pytanie. Właściwie nie ma na nie dobrej odpowiedzi, gdyż zależy to od zdrowia i fizjologii indywidualnej osoby. Pod uwagę należy brać przyjmowane leki, choroby tj. zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, choroby nerek, żołądka czy nadciśnienie. 


KAWA - CZY TO NAPÓJ ODPOWIEDNI DLA KAŻDEGO?


Niektórzy mogą wypić 5 filiżanek kawy na dzień i czuć się dobrze, a innym już po paru jej łykach trzęsą się ręce i serce przyspiesza. Jest to wynikiem nadwrażliwości na działanie kofeiny i osoba taka powinna absolutnie unikać spożywania nie tylko dużej ilości kawy ale również picia napojów energetycznych - jest to bowiem groźne dla zdrowia i życia. 

Zakładając jednak, że dobrze tolerujemy kofeinę powinniśmy również brać pod uwagę nasze ciśnienie tętnicze. Osoby cierpiące na nadciśnienie zdecydowanie nie powinny pić kawy, zwłaszcza w dużych ilościach. Szacując, że w jednej filiżance kawy znajduje się około 65 mg kofeiny to twierdzi się, że wypicie 3-4 filiżanek kawy przez zdrową osobę nie ma negatywnego wpływu na jej zdrowie. Zwykle twierdzi się, że bezpieczna ilość kofeiny mieści się w granicach 100-400 mg dziennie. 

Jak wiadomo do wyboru mamy różne rodzaje kawy i nie w każdej filiżance znajduje się tyle samo kofeiny. Orientacyjną zawartość kofeiny w 1 filiżance w różnie przyrządzonych kawach podałam poniżej:
  • kawa parzona normalnie: 65-100 mg 
  • kawa parzona po turecku: 80-120 mg
  • espresso: 57 mg
  • kawa rozpuszczalna: 95 mg
Rozmyślając nad tym jaką ilość kofeiny spożywamy dziennie warto wziąć pod uwagę także ilość wypitej herbaty, coca-coli czy napojów energetycznych - które również zawierają kofeinę. Także w niektórych tabletkach przeciwbólowych możemy znaleźć ten związek w ilości porównywalnej do wypicia jednej filiżanki kawy.


Dawka śmiertelna kofeiny to około 8g - trudno przedawkować kawę, gdyż kto byłby w stanie wypić jakieś 60 filiżanek kawy dziennie? Nie jest to jednak takie oczywiste w odniesieniu do napojów energetycznych typu shot - zwierają one ilość kofeiny odpowiadające zwykle ok. 2-3 filiżankom kawy, przy czym kofeina ta jest silnie skondensowana, gdyż napój jest mały (60 ml). Tak duże ilości nierozcieńczonej kofeiny zdecydowanie nie są dobre dla zdrowia, a zwłaszcza dla naszego żołądka oraz krążenia. 

Świeżo zmielona kawa jest źródłem wielu antynowotworowych utleniaczy. Neutralizuje ona wolna rodniki, które mogą być przyczyną zapoczątkowania w naszym organizmie zmian nowotworowych. 

WPŁYW KAWY NA WYGLĄD ZEWNĘTRZNY


Decydując się na duże ilości wypijanej kawy musimy mieć na uwadze - zwłaszcza my kobiety - że kawa odwadnia. W wyniku odwodnienia skóra staje się coraz bardziej sucha, usta są spierzchnięte, a ogólnie dobre samopoczucie po wypiciu kawy szybko się pogarsza. Kawa wypłukuje magnez z organizmu w wyniku czego człowiek czuje się osłabiony. Mowa tu oczywiście o kawie naturalnej, parzonej - gdyż rozpuszczalna tak naprawdę niewiele z kawą ma wspólnego. Moczopędne działanie kawy ma także i dobre strony - chroni np. przed zapaleniem pęcherza czy nowotworem dróg moczowych - szkodliwe substancje i bakterie są bowiem systematycznie wydalane. 

Poranne picie kawy nie tylko dodaje nam energii, ale również usprawnia działanie przewodu pokarmowego. Nie powinno się jednak pić jej na czczo by nie drażnić śluzówki żołądka. Jeżeli pijemy kawę bez dodatku cukru i mleka lub śmietanki - pomoże nam ona lekko schudnąć. 

Istnieje taki pogląd, że picie kawy wzmacnia cebulki włosów w wyniku czego stają się one mocniejsze i zdrowsze. Nie byłabym jednak w tym temacie taką optymistką, gdyż po pierwsze składniki kawy zanim zdążą dotrzeć do cebulki włosa zostają usuwane z organizmu, a po drugie jeśli już dotrą to są to ilości tak znikome, że ich wpływ na kondycję włosów jest znikomy.

DLACZEGO KAWA Z MLEKIEM?


Po mleko do kawy powinniśmy sięgać chętnie nie tylko dlatego, by polepszyć jej smak, ale również by uzupełniać poziom wapnia. Wapń jest bowiem kolejnym składnikiem prócz magnezu, który kawa wypłukuje z organizmu. Przy długotrwałym piciu może to po kilku latach skutkować pojawieniem się osteoporozy czy zmian zwyrodnieniowych. Kości nie są tak twarde jak kiedyś, a zęby stają się słabsze i podobnie jak kości - bardziej kruche.

WPŁYW PRZYGOTOWANIA KAWY NA ZDROWIE


Na ten moment twierdzi się, że najkorzystniej dla zdrowia parzyć kawę przy użyciu ekspresu wysokociśnieniowego, który posiada filtr wychwytujący substancje drażniące. Dlaczego szkodzi kawa po turecku? Otóż, gdy zmielone ziarna kawy pozostają w długim kontakcie z gorącą wodą lub są z nią gotowane jak ma to miejsce podczas przygotowywania kawy po turecku - do kawy uwalniane są szkodliwe tłuszcze negatywnie wpływające na pracę wątroby oraz poziom cholesterolu. Zarówno jednak kawa parzona po turecku jak i z ekspresu zawiera związki diterpenowe (kafestol i kahweol) o silnym działaniu drażniącym na śluzówkę żołądka, których zwykły ekspres do kawy może nie usunąć. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum