czwartek, 21 lutego 2013

Barwnik E-120 - Widziałeś co jesz?

Barwnik o skrócie E-120 znany jest również pod nazwą koszenila,  kwas karminowy, czy tez czerwień koszenilowa. W prawdzie nie można mu zarzucić szkodliwości dla zdrowia jednakże zniesmaczenie budzi to z czego jest produkowany. Barwnik ten pozyskuje się z uprzednio zmielonych i wysuszonych robaków o nazwie  Dactylopius coccus - tzw. Czerwiec kaktusowy żerujący m.in na owocach opuncji głównie w Meksyku. To co czyni go tak przydatnym w wielu przemysłach to dobra rozpuszczalność w wodzie, odporność na światło, wysoką temperaturę oraz utlenianie. 

W czym występuje?

Jest to barwnik naturalny powszechnie występujący w przemyśle spożywczym:

  • napojach, czerwonych oranżadach, 
  • czerwonych jogurtach (wiśniowych, truskawkowych), 
  • budyniach instant, 
  • czerwonych cukierkach, gumach do żucia, 
  • czerwonych napojach alkoholowych
  • w nadzieniach do ciast, marmoladach, dżemach
Stosowany jest również w przemyśle kosmetycznym do barwienia: pomadek, cieni do powiek itd.

Jak pozyskiwany jest ten barwnik?


Barwnik wydobywa się z suszonych owadów na drodze ekstrakcji - początkowo ma on konsystencję płynną, lecz po wysuszeniu jest to czerwony proszek.
Jak przypuszczalnie każda substancja spożywcza - również koszenila ma określoną dopuszczalna dzienną dawkę do spożycia - jest to zazwyczaj do 5 mg na kilogram masy ciała.

Można dodać jako ciekawostkę, że z 155 tysięcy owadów uzyskać można zaledwie kilogram proszku. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum