czwartek, 18 kwietnia 2013

Olej na zdrowie ! Tylko jaki ?

Obecność olejów w diecie jest niezwykle istotna z racji, że zapewniają one naszym komórkom prawidłowe funkcjonowanie - chroniąc tym samym przed wieloma chorobami. Po ten często zapominiany w naszej diecie składnik warto więc sięgnąć już dzisiaj i spożyć łyżkę - "na zdrowie". Pomoże nam to ustrzec się przed problemami ze strony układu pokarmowego, wspomoże pielęgnację włosów, skory i paznokci oraz zmniejszy ryzyko zapadalności na choroby nowotworowe. Kwasy omega-3 zawarte w oleju mają działanie korzystnie dla pracy mózgu oraz pomagają w  obniżeniu złego cholesterolu LDL. Dla równowagi - koenzym Q10 także zawarty w olejach pomaga zwiększyć poziom dobrego cholesterolu - HDL.

JAKI OLEJ WYBIERZESZ DLA SIEBIE ?

OLEJ SŁONECZNIKOWY - najpoularniejszy ze wszystkich olejów stosowanych w kuchni. Zawiera
on bardzo dużo witaminy E przez co neutralizuje wolne rodniki i ma korzystny wpływ na młody wygląd skóry, wspomaga działanie ukladu odpornościowego. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe co ma dobry wpływ na krążenie, pracę serca (zapobiega miażdżycy - obniża poziom złego cholesterolu LDL). Ma właściwości odkażające, przeciwzapalne, lecznicze oraz profilaktyczne. W kuchni nadaje się do sałatek, surówek, nie należy jednak na nim długo smażyc potraw. Olej ten można zarówno pić (1 łyżka dziennie) jak również płukać nim jamę ustną (terapia dr. F. Karacha). 

OLEJ RZEPAKOWY - zdecydowanie nadaje się do codziennej poprawy zdrowia. Zalecany jest od niedawna nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci, ze względu na bardzo wysoką zawartość kwasów omega-3. Ma ich zdecydowanie więcej niż przereklamowana często oliwa z oliwek (zawiera niewiele kwasów omega). Co ważne - olej rzepakowy nie traci swoich właściwości w wyniku obróbki termicznej dzięki czemu nadaje się do smażenia. Na rynku dostępne są dwie formy tego oleju - rafinowany (oczyszczony) i nierafinowany (tłoczony na zimno). Dla dzieci wybierać należy zdecydowanie olej poddany rafinacji.

OLEJ ARGANOWY - (płynne złoto) - otrzymywany z nasion drzewa arganowego z Maroka, często spotykany jako dodatek w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Dostępny jest również jako suplement diety - wówczas jego działanie jest jeszcze bardziej skuteczne. Jego głównymi zaletami jest działanie odmładzające i pielęgnujące. Szczególnie zalecany do stosowania u osób posiadających blizny po oparzeniach oraz suchą skórę. Co do ceny olej ten jest jednym z najdroższych, a zarazem najcenniejszych olejów na świecie - jego cena uzależniona jest głównie od trudnego i pracochłonnego procesu otrzymywania tego oleju. W kuchni stosowany jest on m.in. do doprawiania ryb, sałatek, deserów oraz mięs. Posiada on wyjątkowy aromat oraz smak dlatego też doprawiając potrawy wystarczy użyć jedynie kilka kropel tego oleju. Nadaje się on również do bezpośredniej aplikacji na skórę, wówczas należy dobrze go wmasować. 

OLEJ LNIANY - jest to olej tłoczony na zimno, nieoczyszczony. Tłoczenie na zimno jest korzystne z takiego względu, że olej nie traci swoich cennych właściwości. Analogicznie po otwarciu butelki dobrze jest przechowywać olej w lodówce - wówczac na dłużej zachowa swe cenne składniki. Szacunkowo w jego skład wchodzi aż 95% cennych kwasów omega-3. Zalecany jest głównie w celu poprawy trawienia, przy zaparciach i słabej pracy układu pokarmowego. Olej lniany dobrze jest dodać do białego chudego sera - wówczas jego przyswajalność jest znacznie lepsza. 

OLEJ KOKOSOWY - ze względu na swą niską kaloryczność w porównaniu do innych tłuszczy
zalecany jest dla osób dbających o linię. Pomaga on zrzucić zbędne kilogramy, nie odkłada się w komórkach tłuszczowych przez co zapobiega powstawaniu otyłości. Jest również bardzo dobry dla układu odpornościowego, poprawy aktywności fizycznej jak również zabija drobnoustroje (grzyby, bakterie, wirusy). Wykazano jego działanie: przeciwmiażdżycowe, usprawniające pracę nerek, wspomagające pracę wątroby oraz tarczycy. W odniesieniu do aspektów kulinarnych nadaje się on do ciast, sałatek, sosów. Jego aromat jest lekko orzechowy, co sprawia, że można go stosować zarówno jako dodatek do dan słodkich jak i słonych.

OLEJ Z KRYLA - jest to olej pozyskiwany z niwielkiego skorupiaka oceanicznego. Zdecydowanie trudniej spotkać go w zwyklym sklepie jednakże jest on do kupienia na polskim rynku. Ma on działanie korzystne dla układu krążenia - jest aż 16-krotnie skuteczniejszy niż zwykłe oleje. Dobry jest nie tylko dla serca ale również dla stawów, ma działanie antynowotworowe. Cennym składnikiem tego oleju jest astaksantyna, która zapobiega cukrzycy, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbolowe, wspomaga płodność u mężczyzn, ma pozytywny wpływ na przyrost masy mięśniowej. Wspomaga elastyczność i młody wygląd skóry dzięki zawartości koenzymu Q10 - substancja ta wpływa również dobrze na krążenie. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz