niedziela, 28 kwietnia 2013

Cukier - który wybrać dla zdrowia?

CUKIER BURACZANY
Zdecydowanie najpopularniejszy. Jest to w 99.85% czysta sacharoza. Zawiera on więc jedynie węglowodany, nie zawiera wartości odzywczych, a może się jedynie przyczynić do budowania nadwagi i problemów z uzębieniem. cena ok 3.60 zł.



CUKIER BRĄZOWY
Jest to także cukier buraczany jednakże w tym przypadku
w procesie jego wytwarzania nie zostaje oddzielana melasa, co ma miejsce w zwyklym cukrze buraczanym. Można w nim znaleść śladowe ilości żelaza, wapnia, magnezu. Poza tymi śladowymi ilościami wymienionych składników ma on mało wartości odżywczych, a stanowi jedynie źródło zbędnych niezdrowych kalorii. często spotyka się na rynku NIEUCZCIWYCH PRODUCENTÓW BARWIĄCYCH CUKIER BURACZANY KARMELEM - przez co ma on brązową barwę. Prawdziwy cukier brązowy powinien mieć lekko lepką konsystencję. Cukier kupiony w torebce, który jest sypki - będzie zapewne imitacją brązowego cukru. Cena ok 8zł.

CUKIER TRZCINOWY
Co ciekawe ten rodzaj cukru produkowano już 3 tys. lat p.n.e. w Indiach. trudno uwierzyć statystykom , według których tego rodzaju cukru używa aż 80% mieszkańców Ziemi. Pod względem odżywczym zawiera on fosfor, magnez, żelazo, potas, wapń. W prawdzie są to ilości śladowe jednakżę czynią ten cukier zdecydowanie zdrowszym od innych. Przy zakupie należy jednak zwrócić uwagę by kupić jego nierafinowany rodzaj, ponieważ powinien on zawierać melasę. Cena ok 12 zł/kg i powyżej. 

CUKIER KANDYZOWANY
Konsystencją przypomina małe kawałki bursztynów, jego aromat jest karmelowy przez co doskonale nadaje się on do słodzenia kawy czy herbaty. Cena takiego cukru wynosi ok 16 zł/kg jednakże głownie wynika to z walorów smakowych i estetycznych tej odmiany. Poza zapachem i smakiem niczym nie różni się od zwykłego cukru, gdyż powstaje w procesie jego karmelizacji. 

CUKIER OWOCOWY
Tzw. fruktoza. W smaku jest ona zdecydowanie słodsza od zwykłego, buraczaego cukru. Polecana jest ona do spożywania dla diabetyków, jako zamiennik dla zwykłego cukru, głównie z tego względu - że fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana niż sacharoza. Posiada on jednak WADY: bywa, że podnosi on poziom złego cholesterolu we krwi oraz powoduje zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Jego wadą jest również cena - ok 20 zł za kilogram cukru. Powoduje on również odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicy pośladków i ud co zdecydowanie nie jest korzystne dla osób dbających o linię. 

SZTUCZNY SŁODZIK 
Często spotykanym słodzikiem w napojach i żywności jest aspartam. Spożywany w nadmiarze może powodować bóle głowy, powinno się go zdecydowanie unikać w produktach dla dzieci gdyż napoje są zwykle wysoko słodzone a masa dziecka jest stosunkowo mała i jest bardziej narazone na szkodliwe działanie słodzika. Może on być także przyczyną problemów żołądkowych. Jest on niedozwolony u osób chorujących na fenyloketonurię. Jego cena wydaje się stosunkowo niska gdyż ok 5 zł za 200 sztuk. Nie powinno się nim jednak słodzić napojów gorących oraz dodawać do ciast przez co spadają jego walory użytkowe.

CUKIER Z BRZOZY
Tzw.  ksylitol - jest on zdecydowanie zdrowszy od cukru zwykłego choć nie różni się od niego wyglądem ani smakiem. Ma zato 15 krotnie niższy indeks glikemicznyi w przeciwieństwie do aspartamu można nim słodzić napoje gorące i dodawać go do ciast. Nie powinno się go jednak dodawać do ciast drożdżowych, gdyż mogą nie wyrosnąć. Również nie powinny spożywać go dzieci do lat 3, ponieważ może powodować problemy gastryczne. Należy wprowadzać go do diety stopniowo. Jego wadą jest bardzo wysoka cena - od 35 vzł za kg. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz