piątek, 10 maja 2013

KSYLITOL - słodycz, nie powodująca próchnicy

Ksylitol (cukier brzozowy) spotkać można w przemyśle spożywczym pod symbolem E-967. Produkowany jest on jako wyciąg z drewna brzozy (choć znajduje się również w drewnie innych drezw liściastych). Ze względu na swój słodki smak (oraz konsystencję niczym nie różniącą się od zwykłego cukru )i właściwości przeciwpróchnicze - stosowany jest często w gumach do żucia, lizakach i niektórych cukierkach - przez co doskonale nadaje się dla dzieci. Również FDA uznalo ksylitol za substancje, która nie powoduje próchnicy. Nadaje się on również dla diabetyków, gdyż jest on metabolizowany przy niedużym udziale insuliny. Z badań wynika, iż posiada on o wiele niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza i sacharoza. Jego cena w prawdzie jest dość wysoka, jednakże warto jest kupować taką formę "cukru" niż wydawać pieniądze na drogie wizyty u dentysty i przysparzać dzieciom stresu na fotelu stomatologicznym. 

 W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej i jednocześnie stwierdziło, że wcześniejsze niekorzystne wyniki badań na zwierzętach przeprowadzone w latach 70. XX w. nie mają zastosowania dla ludzi. Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia - metabolizmu. Spotkać można go również w niektórych owocach i warzywac - np. w kolbach kukurydzy. 

Nie jest przyczyną powstawania próchnicy, a jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej przez drożdżaki z rodzaju Candida (w przeciwieństwie do cukrów takich jak sacharoza, glukoza czy galaktoza).

Tym co odróżnia ksylitol od zwykłego cukru to jego budowa. Sorbitol (zwykły słodzik) składa się z 6 atomów węgla zamkniętych w pierścień, natomiast ksylitol jest pięciowęglowy. Czyni go to nietoksycznym dla organizmu, a dodatkowo nadaje właściwości bakteriobójcze. Słodzenie produktów spożywczych ksylitolem zapewnia więc ochronę przed rozwojem bakterii w naszym organizmie. Co ważne - ksylitol opóźnia proces starzenia, zapobiega osteoporozie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jego dobroczynne działanie zapobiegające chorobom układu kostnego polega na zwiększeniu przyswajalności wapnia, magnezu - a to zagęszcza kości. 

POMAGA W ODCHUDZANIU


Osoby odchudzające się powinny zamienić zwykły cukier na ksylitol - gdyż zawiera on aż 75% mniej węglowodanów niż normalny cukier. Co ważne dla diabetyków - nie powoduje on również skoków insuliny. Zmniejsza również łaknienie na słodycze, gdyz wolniej się uwalnia. Ważne, aby dokonując zakupu wybierac tylko oryginalny, wartościowy ksylitol. Cena powinna być około 30zł/kg , bowiem na rynku spotkać można wiele tanich podróbek.

Ze względu na swoje właściwości bardzo zbliżone do zwyczajnego cukru bez problemu może on być używany w kuchni. Nadaje się do:


  • słodzenia ciepłych napojów w tym herbaty, kawy,
  • do pieczenia ciast (za wyjątkiem drożdżowego, ponieważ na ksylitolu drożdże nie rosną,a więc i ciasto nie wyrośnie odpowiednio)
  • do smażenia i gotowania
  • do mrożonek
  • do deserów
  • do napojów

KSYLITOL - NIE PODAWAJ GO ZWIERZĘTOM !
Szczególną ostrozność należy zachować u psów.  Nie należy podawać im produktów zawierających ksylitol, gdyż może powodować u nich poważne uszkodzenie wątroby, a nawet zgon zwierzęcia. Spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii)


Komu zaleca się stosowanie ksylitolu?


  • ludziom, którzy nie powinni lub nie mogą spożywać tradycyjnego cukru (sacharozy)
  • osobom na diecie, które pragną schudnąć i zdrowo żyć
  • w profilaktyce próchnicy, osteoporozy, cukrzycy, zaburzeń odporności, grzybicach, w profilaktyce nowotworów
  • dzieciom powyżej 3. roku życia przy skłonności do przeziębień, alergii, astmy, pasożytów, w profilaktyce próchnicy, przy infekcjach uszu i zatok.

0 komentarze:

Prześlij komentarz