ZASADY FUNDAMENTALNE:
Zawsze powinniśmy pamiętać by zjadać takie pokarmy, które nie zalegają nam przez długi czas w żołądku, a są łatwo przyswajalne. Należy również unikać produktów, które wzmagają wydzielanie soku żołądkowego.
NIE PRZEJADAJ SIĘ: Jako, że każdy posiłek który trafia do naszego żołądka neutralizuje jego treść na około godzinę. Korzystne jest więc tak podzielić posiłki aby zjadać je systematycznie w mniejszych ilościach. Zalecane około 5-6 posiłków w ciągu dnia.
UNIKAJ:
- alkoholu
- mocnej kawy i herbaty
- tłustych potraw z - ryb, mięsa: wieprzowiny, baraniny, śledzia
- rosołu i zup na bazie bulionów naturalnych
- tłustych i wędzonych wędlin, podrobów
- potraw smażonych unikaj w szczególności!
- tłustych kremów cukierniczych, ciastek
- owoców i warzyw niedojrzałych lub surowych
- warzyw takich jak: kapusta, ogórki, cebula, papryka - które zawierają błonnik
- ostrych przypraw : pieprz, chrzan, ocet, curry, musztarda, tabasco
TO CI NIE ZASZKODZI:
- chude ryby takie jak : dorsz, sandacz, szczupak, pstrąg
- biszkopty, herbatniki, ciasto drożdżowe,
- pieczywo pszenne
- owoce dojrzałe
- soki owocowe - najlepiej rozcieńczone
- przyprawy łagodne: majeranek, kminek, pietruszka
- świeże masło, miękkie margaryny
- chude mięsa : cielęcina, indyk, kurczak
- szynka
- jajka ugotowane na miękko, białka jaj
Uważaj ze spożywaniem mleka, śmietany i serów twarogowych. Dawniej uważane za nieszkodliwe, a wręcz pożądane w chorobie wrzodowej - dziś stawiane są w zupełnie innym świetle. Możesz o tym przeczytać w artykule: http://wasze-zdrowie.blogspot.com/2013/02/choroba-wrzodowa-nie-pij-mleka.html
0 komentarze:
Prześlij komentarz