Lekarze i dietetycy stawiają jaja w coraz to lepszym świetle. Po wielu latak straszenia dużą zawartością cholesterolu, który przyczynia się do miażdżycy - przyszła pora na docenienie niedocenianych dotąd jajek. W punktach przedstawione zostały najważniejsze ich zalety:
- 1 jajko = ok.7g białka o bogatym składzie aminokwasowym (posiada wszystkie aminokwasy egzogenne - niewytwarzane naturalnie przez organizm)
- zawierają karotenoidy i naturalne przeciwutleniacze - zeaksantyna i luteina - zapobiegają zaćmie i degradacji plamki żółtej
- działanie przeciwmiażdżycowe (dotąd twierdzono, że jajka sprzyjają rozwojowi miażdżycy) zawierają lecytyną, która bierze udział w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu oraz przewodu pokarmowego
- zawierają wiele witamin: A, D, B, E i wiele innych składników mineralnych. Nie posiadają jednak witaminy C. Warto zaznaczyć, że te najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku
- ogromna wartość odżywcza w tak małej porcji - zalecane więc w zdowej diecie odchudzającej. Po ich zjedzeniu odczuwamy długie uczucie sytości.
Jak to jest z tą miażdżycą?
Z badań wynika, że wysoki poziom cholesterolu we krwi wynika jedynie w małym stopniu z ilości cholesterolu zawartego w pokarmie. Głównie uwarunkowany jest on przez skłonności zapisane w genach oraz od pracy watroby. W gre wchodzą również inne czynniki jednakże w mniejszym stopniu: kondycja fizyczna, wiek, długotrwałe złe odżywianie.
Na powstawanie miażdżycy większy wpływ maja tłuszcze nasycone, a tych w jajkach akurat nie jest dużo. Jedno jajko zawiera 1,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych – przykładowo parówka ma ich 3 razy więcej. Są w nim natomiast zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz omega 3 i omega 6.
0 komentarze:
Prześlij komentarz