Zdrowe kości są podstawą ładnego wyglądu, prawidłowej postawy ciała, komfortu zdrowotnego w podeszłym wieku i wielu wielu innych czynników z czego każdy dobrze zdaje sobie sprawę. Często jednak wydaje nam się, że dzięki wypiciu mleka i jedzeniu produktów nabiałowych sprawiamy, że nasze kości będą mocne i zdrowe. Czy to jednak wystarczy? - okazuje się że nie do końca.
Czego więc potrzebują twoje kości?
- WAPŃ - czy wiesz, że prawie 100% tego pierwiastka organizm magazynuje w kościach i zębach? Dzięki niemu twoje kości są twarde i wytrzymałe na urazy mechaniczne i zgniecenia. Źródło: Można znaleźć go nie tylko w mleku, ale także serach, ciemnozielonych warzywach i pomarańczach.
- MAGNEZ - jego rolą jest m.in. wspomaganie działania wapnia oraz ułatwienie jego wchłaniania - wnikania do kości. Magnez pomaga również uaktywniać witaminę D. Źródłem są: orzechy, warzywa - głównie zielonolistne, banany, produkty pełnoziarniste.
- WITAMINA D - ułatwia wchłanianie wapnia. W przypadku jej niedoboru jaja, ryby (np. tuńczyk, łosoś, sardynki).
- BOR - pierwiastek podnoszący poziom estrogenów - te zaś zapobiegają utracie wapnia i magnezu. To dlatego w okresie menopauzy wiele kobiet zaczyna mieć nagłe problemy z osteoporozą. Bor znajduje się m.in. w jabłkach, winogronach, gruszkach, miodzie i rodzynkach.
- WITAMINA K - wspomaga wchłanianie wapnia i utrzymuje jego odpowiednią ilość w organizmie. Źródłami tej witaminy są: brokuły, brukselka.
- MANGAN i CYNK - zapobiegają utracie masy kostnej. Ich działanie jest o wiele skuteczniejsze, gdy są w parze. Źródła: orzechy, ryż parabo-liczny, chleb pełnoziarnisty, ziarna zbóż, pestki słonecznika, mięso indycze.
- FLUOR - nie tylko wzmacnia zęby ale również ma duży wpływ na wzmocnienie kości. Znajdziemy go w : herbacie, makreli, łososiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz