Ile razy słyszeliśmy stwierdzenie "dawniej jedzenie było lepsze, wszystko było smaczniejsze!" - w dużej mierze dlatego, że było po prostu naturalne. Dziś producenci stawiają głównie na własny zarobek, a nie na jakość. Żywność staje się coraz bardziej sztuczna i przetworzona. Nadmierna obróbka termiczna sprzyja pozbawieniu jedzenia potrzebnych dla organizmu witamin i związków.
Konserwantem nazywamy związek chemiczny bądź mieszaninę związków, która zapewnić ma"dłuższe życie" produktom spożywczym, przeciwdziałać rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów.
Konserwanty często spotykane są na etykietach pod symbolem E200-299. Inne numery oznaczają barwniki, słodziki lub inne dodatki.
Skupię się jednak na najbardziej szkodliwych konserwantach, których obecność na etykiecie skutkować powinna odłożeniem produktu na półkę - zwłaszcza gdy chodzi o podanie podanie go naszym pociechom.
UWAGA NA KONSERWANTY:
- E-210 - E-219 - działanie rakotwórcze, spotykane w konserwach, napojach gazowanych, są to związki w pełni syntetyczne
- E-220 - obecny w sokach owocowych, również w winie, powoduje niszczenie witaminy B12
- E-221 - E-227 - siarczyny używane np. do produkcji wina, mogą powodować dolegliwości ze strony jelit, alergie u osób nietolerujących siarczanów
- E-230 - E-233 - wysypki, zaburzenia funkcji skóry, alergie
- E-239 - konserwant rakotwórczy, występuje w serach, rybach wędzonych i marynowanych, konserwach. Dopuszczalne dzienne spożycie to 0,15 mg/kg masy ciała - przekroczenie dawki poważne skutki uboczne.
- E-249 - E-252 - występuje w serach żółtych, zwłaszcza serkach topionych, często w mięsach - E-249 posiada potencjał rakotwórczy, wywołuje bóle głowy, stosowany również w fotografii i barwnikach laboratoryjnych.
Do najbardziej szkodliwych substancji, a zarazem najbardziej nam znanych zaliczyć można: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, glutaminian sodu, tortrazyna, azotyny i ich podobne. najczęściej zanotowanymi skutkami ubocznymi ich stosowania są alergie, astma, zapalenie błony śluzowej nosa, obrzęki naczyniowe.
Do najbardziej szkodliwych substancji, a zarazem najbardziej nam znanych zaliczyć można: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, glutaminian sodu, tortrazyna, azotyny i ich podobne. najczęściej zanotowanymi skutkami ubocznymi ich stosowania są alergie, astma, zapalenie błony śluzowej nosa, obrzęki naczyniowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz