Barwnik o skrócie E-120 znany jest również pod nazwą koszenila, kwas karminowy, czy tez czerwień koszenilowa. W prawdzie nie można mu zarzucić szkodliwości dla zdrowia jednakże zniesmaczenie budzi to z czego jest produkowany. Barwnik ten pozyskuje się z uprzednio zmielonych i wysuszonych robaków o nazwie Dactylopius coccus - tzw. Czerwiec kaktusowy żerujący m.in na owocach opuncji głównie w Meksyku. To co czyni go tak przydatnym w wielu przemysłach to dobra rozpuszczalność w wodzie, odporność na światło, wysoką temperaturę oraz utlenianie.
W czym występuje?
Jest to barwnik naturalny powszechnie występujący w przemyśle spożywczym:
- napojach, czerwonych oranżadach,
- czerwonych jogurtach (wiśniowych, truskawkowych),
- budyniach instant,
- czerwonych cukierkach, gumach do żucia,
- czerwonych napojach alkoholowych
- w nadzieniach do ciast, marmoladach, dżemach
Jak pozyskiwany jest ten barwnik?
Jak przypuszczalnie każda substancja spożywcza - również koszenila ma określoną dopuszczalna dzienną dawkę do spożycia - jest to zazwyczaj do 5 mg na kilogram masy ciała.
Można dodać jako ciekawostkę, że z 155 tysięcy owadów uzyskać można zaledwie kilogram proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz