czwartek, 16 maja 2013

Nadchodzi lato i wakacje - każda z nas chciałaby mieć w tym okresie idealnie gładkie ciało. Często jednak nie jesteśmy zadowolone z używanej dotychczas metody depilacji. Warto więc zapoznać się z porównaniem sześciu najczęściej stosowanych metod.

1.) Depilacja golarką dla kobiet 


W dzisiejszych czasach jest to chyba najpopularniejsza metoda usuwania zbędnego owłosienia. Ważne jest by decydując się na ten rodzaj depilacji wybierać golarki przeznaczone dla kobiet. Są one tak zaprojektowane by idealnie dopasowac się do kobiecych kształtów. Ich ostrza są również łagodniejsze niż ostrza przystosowane do grubego męskiego zarostu. Przed rozpoczęciem golenia należy nałożyć odpowiednio grubą warstwę żelu do golenia bądź pianki w calu zmiękczenia włosków. Nie zaleca się depilacji "na sucho" gdyż będzie ona prowadziła do podrażnień.

ZALETY: Depilacja golarką jest bezbolesna, prosta oraz wygodna. Wymaga częstego ponawiania jednak  daje dobre i szybkie efekty. Nadaje się do depilacji wszystkich okolic ciała oraz pozwala usunąć włoski o każdej długości - co nie zawsze jest możliwe w przypadku innych metod. 

WADY: przy małej praktyce łatwo o skaleczenie,niekiedy mogą wystąpic podrażnienia - zwłaszcza w okolicach bikini. Golenie umacnia włoski przez co mogą one odrastać gęstsze oraz mocniejsze, a nawet wrastać w skórę. Włoski odrastają szybko 2-3 dni po zabiegu. 

2.) Depilacja plastrami z woskiem

Plastry z woskiem sa stosunkowo tanie (12 sztuk ok. 9zł). Jeden plaster wykorzystać można zwykle kilkakrotnie na danej okolicy ciała. Najpierw plaster ogrzewa się w dłoni po czym przykleja na skórę zgodnie z kierunkiem wzrostu włosów. Skóra powinna być czysta i sucha. Natępnie po chwili plaster odrywa się energicznie pociągając go "pod włos". Resztki wosku usuwa się dołączonymi do plastrów   specjalnymi chusteczkami. 

ZALETY: za pomocą plastrów łatwo pozbyć się cienkich włosków pokrywających duże obszary ciała, np. włosków na nogach, rękach. Otrzymany efekt utrzymuje się stosunkowo długo - niekiedy zyskuje się nawet 4 tygodnie gładkiej skóry, gdyż włoski usunięte zostają razem z cebulkami. 

WADY: Metoda zdecydowanie nie nadaje się dla pań, które są wrażliwe na ból, jak równiez do miejsc gdzie włoski są znacznie grubsze np. okolice bikini. Depilacji woskiem poddać można włoski mające około 2mm długości, dobrze widoczne. Włoski krótsze mogą się poprostu nie przykleić do plastra i nie zostać usunięte. Dla niektórych wadą jest również zapach plastrów, który często utrzymuje się na skórze. 

3.) Depilatory elektryczne

Na ten moment, na rynku dostępne są na rynku depilatory elektryczne o różnych kształtach, kolorach a nawet funkcjach. Zawierają one nasadki chłodzące, które łagodzą ból podczas depilacji. Niektóre modele umożliwiają również prowadzenie depilacji pod wodą. Wiele z użądzeń łączy w sobie funkcję depilatora i golarki. Dzień przed depilacją zaleca się wykonanie peelingu ciała aby zapobiec wrastaniu owłosienia po depilacji, bowiem depilator usuwa włoski razem z cebulkami. 

ZALETY: efekt zachowany jest nawet przez 4 tygodnie, depilatory są poręczne, czesto dodawane jest do nich etui dzięki czemu mozna bez problemu zabrac ze sobą depilator na wakacje czy inny wyjazd. 

WADY: Depilacja tym sposobem jest dosyć bolesna, mało polecana do depilacji miejsc intymnych, gdzie włosy są grubsze, gęstsze i mają mocne cebulki. Skutkiem jest niekiedy powstawanie drobnych ranek. Może równiez powodować wrastanie włosków dlatego trzeba pamiętać o regularnym zapewnianiu skórze peelingu.

4.) Depilacja laserowa

Ta metodę oferują głównie gabinety dermatologiczne oraz gabinety medycyny estetycznej. Metoda ta pozwala na pozbycie się zbędnego owłosienia na różnych częściach ciała (łącznie z twarzą). Jest jednak  dość kosztowna (depilacjałydek ok 500 zł) ze względu, że każdy włosek usuwa się laserem osobno. 

ZALETY: Włosy usunięte laserem nie odrastają tak więc metoda jest trwała. Metoda jest równiez w pełni bezpieczna. Laser lepiej radzi sobie z włoskami ciemnymi i osoby o takim owłosieniu uzyskują lepsze efekty zabiegu. 

WADY: W czasie depilacji usuwane są jedynie włoski będące w fazie wzrostu. Aby więc pozbyć się wszystkich włosków trzeba zabieg powtórzyć kilkakrotnie co znacznie zwiększa koszty depilacji. Słabsze rezultaty uzyskuje się o osób mających włosy jasne i siwe. 

5.) Zabiegi u kosmetyczki (wosk lub pasta cukrowa) 

Koszt wizyty u kosmetyczki jest zwykle rzędu 100 zł. W gabinetach używa się zwykle gorącego wosku. Kosmetyczka nakłada go szpatułką, przykłada plastry tkaniny i energicznie je odrywa. 

ZALETY: włoski są widoczne dopiero po okresie 4 tyg. 

WADY: Metoda jest bolesna, a wosk powoduje niekiedy uczuenie i podrażnienie skóry. Metoda nie nadaje się dla osób ze skórą naczynkową oraz żylakami. Do zabiegu włoski musza mieć długość conajmniej 2 mm. 

W gabinetach można również przeprowadzić zabieg z wykorzystaniem pasty cukrowej, która doskonale "łapie włoski" i usuwa je z cebulkami. Jest on lepszy niż zabieg z wykorzystaniem wosku, ponieważ sprawia mniej bólu i zalecany jest również dla skóry naczynkowej. Zzabieg ten jest jednak droższy niż depilacja woskiem, gdyz depilacja nóg kosztuje ok. 150zł. 

6.) Depilacja kremem lub żelem

Kosmetyki takie jak kremy czy żele są jednymi z najtańszych preparatów do depilacji. Niska cena nie zawsze idzie jednak w parze ze skutecznością. Mechanizm działania żelu polega na rozpuszczeniu włókien keratyny zawartych we włosach, co umożliwia ich oderwanie od cebulki za pomocą dołączonej do preparatu szpatułki. Kosmetyk nakłada się na czysta i suchą skórę, aby po zalecanym czasie zebrać go szpatułką wraz z włoskami. Do nóg i okolic bikini dedykowane są rózne preparaty różniące się siłą działania. Preparat do depilacji nóg może okazać się za silny do depilacji okolic intymnych i powodować podrażnienia. 

ZALETY: błyskawiczne działanie - po ok 3-5 minut pod nałożenia kremu można usunąć włoski. Metoda jest prosta i nieskomplikowana, Włoski poddawane depilacji mogą być w tym przypadku bardzo krótkie, nie wymagana jest długość 2 mm. 

WADY: Niekiedy może wystąpić podrażnienie skóry i alergia. Zapach kremów do depilacji jest często charakterystyczny i nieprzyjemny - utrzymuje się nawet po umyciu skóry. Metoda ta nie jest zalecana dla osób o skórze wrażliwej - zaleca się uprzednie przeprowadzenie próby uczuleniowej zgodnie ze wskazaniami podanymi na opakowaniu. Włoski po depilacji odrastaj bardzo szybko - jak po zwyczajnym goleniu - ok 2-3 dni. 

DEPILACJA - porównanie 6 metod depilacji

Nadchodzi lato i wakacje - każda z nas chciałaby mieć w tym okresie idealnie gładkie ciało. Często jednak nie jesteśmy zadowolone z używanej dotychczas metody depilacji. Warto więc zapoznać się z porównaniem sześciu najczęściej stosowanych metod.

1.) Depilacja golarką dla kobiet 


W dzisiejszych czasach jest to chyba najpopularniejsza metoda usuwania zbędnego owłosienia. Ważne jest by decydując się na ten rodzaj depilacji wybierać golarki przeznaczone dla kobiet. Są one tak zaprojektowane by idealnie dopasowac się do kobiecych kształtów. Ich ostrza są również łagodniejsze niż ostrza przystosowane do grubego męskiego zarostu. Przed rozpoczęciem golenia należy nałożyć odpowiednio grubą warstwę żelu do golenia bądź pianki w calu zmiękczenia włosków. Nie zaleca się depilacji "na sucho" gdyż będzie ona prowadziła do podrażnień.

ZALETY: Depilacja golarką jest bezbolesna, prosta oraz wygodna. Wymaga częstego ponawiania jednak  daje dobre i szybkie efekty. Nadaje się do depilacji wszystkich okolic ciała oraz pozwala usunąć włoski o każdej długości - co nie zawsze jest możliwe w przypadku innych metod. 

WADY: przy małej praktyce łatwo o skaleczenie,niekiedy mogą wystąpic podrażnienia - zwłaszcza w okolicach bikini. Golenie umacnia włoski przez co mogą one odrastać gęstsze oraz mocniejsze, a nawet wrastać w skórę. Włoski odrastają szybko 2-3 dni po zabiegu. 

2.) Depilacja plastrami z woskiem

Plastry z woskiem sa stosunkowo tanie (12 sztuk ok. 9zł). Jeden plaster wykorzystać można zwykle kilkakrotnie na danej okolicy ciała. Najpierw plaster ogrzewa się w dłoni po czym przykleja na skórę zgodnie z kierunkiem wzrostu włosów. Skóra powinna być czysta i sucha. Natępnie po chwili plaster odrywa się energicznie pociągając go "pod włos". Resztki wosku usuwa się dołączonymi do plastrów   specjalnymi chusteczkami. 

ZALETY: za pomocą plastrów łatwo pozbyć się cienkich włosków pokrywających duże obszary ciała, np. włosków na nogach, rękach. Otrzymany efekt utrzymuje się stosunkowo długo - niekiedy zyskuje się nawet 4 tygodnie gładkiej skóry, gdyż włoski usunięte zostają razem z cebulkami. 

WADY: Metoda zdecydowanie nie nadaje się dla pań, które są wrażliwe na ból, jak równiez do miejsc gdzie włoski są znacznie grubsze np. okolice bikini. Depilacji woskiem poddać można włoski mające około 2mm długości, dobrze widoczne. Włoski krótsze mogą się poprostu nie przykleić do plastra i nie zostać usunięte. Dla niektórych wadą jest również zapach plastrów, który często utrzymuje się na skórze. 

3.) Depilatory elektryczne

Na ten moment, na rynku dostępne są na rynku depilatory elektryczne o różnych kształtach, kolorach a nawet funkcjach. Zawierają one nasadki chłodzące, które łagodzą ból podczas depilacji. Niektóre modele umożliwiają również prowadzenie depilacji pod wodą. Wiele z użądzeń łączy w sobie funkcję depilatora i golarki. Dzień przed depilacją zaleca się wykonanie peelingu ciała aby zapobiec wrastaniu owłosienia po depilacji, bowiem depilator usuwa włoski razem z cebulkami. 

ZALETY: efekt zachowany jest nawet przez 4 tygodnie, depilatory są poręczne, czesto dodawane jest do nich etui dzięki czemu mozna bez problemu zabrac ze sobą depilator na wakacje czy inny wyjazd. 

WADY: Depilacja tym sposobem jest dosyć bolesna, mało polecana do depilacji miejsc intymnych, gdzie włosy są grubsze, gęstsze i mają mocne cebulki. Skutkiem jest niekiedy powstawanie drobnych ranek. Może równiez powodować wrastanie włosków dlatego trzeba pamiętać o regularnym zapewnianiu skórze peelingu.

4.) Depilacja laserowa

Ta metodę oferują głównie gabinety dermatologiczne oraz gabinety medycyny estetycznej. Metoda ta pozwala na pozbycie się zbędnego owłosienia na różnych częściach ciała (łącznie z twarzą). Jest jednak  dość kosztowna (depilacjałydek ok 500 zł) ze względu, że każdy włosek usuwa się laserem osobno. 

ZALETY: Włosy usunięte laserem nie odrastają tak więc metoda jest trwała. Metoda jest równiez w pełni bezpieczna. Laser lepiej radzi sobie z włoskami ciemnymi i osoby o takim owłosieniu uzyskują lepsze efekty zabiegu. 

WADY: W czasie depilacji usuwane są jedynie włoski będące w fazie wzrostu. Aby więc pozbyć się wszystkich włosków trzeba zabieg powtórzyć kilkakrotnie co znacznie zwiększa koszty depilacji. Słabsze rezultaty uzyskuje się o osób mających włosy jasne i siwe. 

5.) Zabiegi u kosmetyczki (wosk lub pasta cukrowa) 

Koszt wizyty u kosmetyczki jest zwykle rzędu 100 zł. W gabinetach używa się zwykle gorącego wosku. Kosmetyczka nakłada go szpatułką, przykłada plastry tkaniny i energicznie je odrywa. 

ZALETY: włoski są widoczne dopiero po okresie 4 tyg. 

WADY: Metoda jest bolesna, a wosk powoduje niekiedy uczuenie i podrażnienie skóry. Metoda nie nadaje się dla osób ze skórą naczynkową oraz żylakami. Do zabiegu włoski musza mieć długość conajmniej 2 mm. 

W gabinetach można również przeprowadzić zabieg z wykorzystaniem pasty cukrowej, która doskonale "łapie włoski" i usuwa je z cebulkami. Jest on lepszy niż zabieg z wykorzystaniem wosku, ponieważ sprawia mniej bólu i zalecany jest również dla skóry naczynkowej. Zzabieg ten jest jednak droższy niż depilacja woskiem, gdyz depilacja nóg kosztuje ok. 150zł. 

6.) Depilacja kremem lub żelem

Kosmetyki takie jak kremy czy żele są jednymi z najtańszych preparatów do depilacji. Niska cena nie zawsze idzie jednak w parze ze skutecznością. Mechanizm działania żelu polega na rozpuszczeniu włókien keratyny zawartych we włosach, co umożliwia ich oderwanie od cebulki za pomocą dołączonej do preparatu szpatułki. Kosmetyk nakłada się na czysta i suchą skórę, aby po zalecanym czasie zebrać go szpatułką wraz z włoskami. Do nóg i okolic bikini dedykowane są rózne preparaty różniące się siłą działania. Preparat do depilacji nóg może okazać się za silny do depilacji okolic intymnych i powodować podrażnienia. 

ZALETY: błyskawiczne działanie - po ok 3-5 minut pod nałożenia kremu można usunąć włoski. Metoda jest prosta i nieskomplikowana, Włoski poddawane depilacji mogą być w tym przypadku bardzo krótkie, nie wymagana jest długość 2 mm. 

WADY: Niekiedy może wystąpić podrażnienie skóry i alergia. Zapach kremów do depilacji jest często charakterystyczny i nieprzyjemny - utrzymuje się nawet po umyciu skóry. Metoda ta nie jest zalecana dla osób o skórze wrażliwej - zaleca się uprzednie przeprowadzenie próby uczuleniowej zgodnie ze wskazaniami podanymi na opakowaniu. Włoski po depilacji odrastaj bardzo szybko - jak po zwyczajnym goleniu - ok 2-3 dni. 

piątek, 10 maja 2013

Ksylitol (cukier brzozowy) spotkać można w przemyśle spożywczym pod symbolem E-967. Produkowany jest on jako wyciąg z drewna brzozy (choć znajduje się również w drewnie innych drezw liściastych). Ze względu na swój słodki smak (oraz konsystencję niczym nie różniącą się od zwykłego cukru )i właściwości przeciwpróchnicze - stosowany jest często w gumach do żucia, lizakach i niektórych cukierkach - przez co doskonale nadaje się dla dzieci. Również FDA uznalo ksylitol za substancje, która nie powoduje próchnicy. Nadaje się on również dla diabetyków, gdyż jest on metabolizowany przy niedużym udziale insuliny. Z badań wynika, iż posiada on o wiele niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza i sacharoza. Jego cena w prawdzie jest dość wysoka, jednakże warto jest kupować taką formę "cukru" niż wydawać pieniądze na drogie wizyty u dentysty i przysparzać dzieciom stresu na fotelu stomatologicznym. 

 W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej i jednocześnie stwierdziło, że wcześniejsze niekorzystne wyniki badań na zwierzętach przeprowadzone w latach 70. XX w. nie mają zastosowania dla ludzi. Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia - metabolizmu. Spotkać można go również w niektórych owocach i warzywac - np. w kolbach kukurydzy. 

Nie jest przyczyną powstawania próchnicy, a jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej przez drożdżaki z rodzaju Candida (w przeciwieństwie do cukrów takich jak sacharoza, glukoza czy galaktoza).

Tym co odróżnia ksylitol od zwykłego cukru to jego budowa. Sorbitol (zwykły słodzik) składa się z 6 atomów węgla zamkniętych w pierścień, natomiast ksylitol jest pięciowęglowy. Czyni go to nietoksycznym dla organizmu, a dodatkowo nadaje właściwości bakteriobójcze. Słodzenie produktów spożywczych ksylitolem zapewnia więc ochronę przed rozwojem bakterii w naszym organizmie. Co ważne - ksylitol opóźnia proces starzenia, zapobiega osteoporozie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jego dobroczynne działanie zapobiegające chorobom układu kostnego polega na zwiększeniu przyswajalności wapnia, magnezu - a to zagęszcza kości. 

POMAGA W ODCHUDZANIU


Osoby odchudzające się powinny zamienić zwykły cukier na ksylitol - gdyż zawiera on aż 75% mniej węglowodanów niż normalny cukier. Co ważne dla diabetyków - nie powoduje on również skoków insuliny. Zmniejsza również łaknienie na słodycze, gdyz wolniej się uwalnia. Ważne, aby dokonując zakupu wybierac tylko oryginalny, wartościowy ksylitol. Cena powinna być około 30zł/kg , bowiem na rynku spotkać można wiele tanich podróbek.

Ze względu na swoje właściwości bardzo zbliżone do zwyczajnego cukru bez problemu może on być używany w kuchni. Nadaje się do:


  • słodzenia ciepłych napojów w tym herbaty, kawy,
  • do pieczenia ciast (za wyjątkiem drożdżowego, ponieważ na ksylitolu drożdże nie rosną,a więc i ciasto nie wyrośnie odpowiednio)
  • do smażenia i gotowania
  • do mrożonek
  • do deserów
  • do napojów

KSYLITOL - NIE PODAWAJ GO ZWIERZĘTOM !
Szczególną ostrozność należy zachować u psów.  Nie należy podawać im produktów zawierających ksylitol, gdyż może powodować u nich poważne uszkodzenie wątroby, a nawet zgon zwierzęcia. Spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii)


Komu zaleca się stosowanie ksylitolu?


  • ludziom, którzy nie powinni lub nie mogą spożywać tradycyjnego cukru (sacharozy)
  • osobom na diecie, które pragną schudnąć i zdrowo żyć
  • w profilaktyce próchnicy, osteoporozy, cukrzycy, zaburzeń odporności, grzybicach, w profilaktyce nowotworów
  • dzieciom powyżej 3. roku życia przy skłonności do przeziębień, alergii, astmy, pasożytów, w profilaktyce próchnicy, przy infekcjach uszu i zatok.

KSYLITOL - słodycz, nie powodująca próchnicy

Ksylitol (cukier brzozowy) spotkać można w przemyśle spożywczym pod symbolem E-967. Produkowany jest on jako wyciąg z drewna brzozy (choć znajduje się również w drewnie innych drezw liściastych). Ze względu na swój słodki smak (oraz konsystencję niczym nie różniącą się od zwykłego cukru )i właściwości przeciwpróchnicze - stosowany jest często w gumach do żucia, lizakach i niektórych cukierkach - przez co doskonale nadaje się dla dzieci. Również FDA uznalo ksylitol za substancje, która nie powoduje próchnicy. Nadaje się on również dla diabetyków, gdyż jest on metabolizowany przy niedużym udziale insuliny. Z badań wynika, iż posiada on o wiele niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza i sacharoza. Jego cena w prawdzie jest dość wysoka, jednakże warto jest kupować taką formę "cukru" niż wydawać pieniądze na drogie wizyty u dentysty i przysparzać dzieciom stresu na fotelu stomatologicznym. 

 W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej i jednocześnie stwierdziło, że wcześniejsze niekorzystne wyniki badań na zwierzętach przeprowadzone w latach 70. XX w. nie mają zastosowania dla ludzi. Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia - metabolizmu. Spotkać można go również w niektórych owocach i warzywac - np. w kolbach kukurydzy. 

Nie jest przyczyną powstawania próchnicy, a jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej przez drożdżaki z rodzaju Candida (w przeciwieństwie do cukrów takich jak sacharoza, glukoza czy galaktoza).

Tym co odróżnia ksylitol od zwykłego cukru to jego budowa. Sorbitol (zwykły słodzik) składa się z 6 atomów węgla zamkniętych w pierścień, natomiast ksylitol jest pięciowęglowy. Czyni go to nietoksycznym dla organizmu, a dodatkowo nadaje właściwości bakteriobójcze. Słodzenie produktów spożywczych ksylitolem zapewnia więc ochronę przed rozwojem bakterii w naszym organizmie. Co ważne - ksylitol opóźnia proces starzenia, zapobiega osteoporozie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jego dobroczynne działanie zapobiegające chorobom układu kostnego polega na zwiększeniu przyswajalności wapnia, magnezu - a to zagęszcza kości. 

POMAGA W ODCHUDZANIU


Osoby odchudzające się powinny zamienić zwykły cukier na ksylitol - gdyż zawiera on aż 75% mniej węglowodanów niż normalny cukier. Co ważne dla diabetyków - nie powoduje on również skoków insuliny. Zmniejsza również łaknienie na słodycze, gdyz wolniej się uwalnia. Ważne, aby dokonując zakupu wybierac tylko oryginalny, wartościowy ksylitol. Cena powinna być około 30zł/kg , bowiem na rynku spotkać można wiele tanich podróbek.

Ze względu na swoje właściwości bardzo zbliżone do zwyczajnego cukru bez problemu może on być używany w kuchni. Nadaje się do:


  • słodzenia ciepłych napojów w tym herbaty, kawy,
  • do pieczenia ciast (za wyjątkiem drożdżowego, ponieważ na ksylitolu drożdże nie rosną,a więc i ciasto nie wyrośnie odpowiednio)
  • do smażenia i gotowania
  • do mrożonek
  • do deserów
  • do napojów

KSYLITOL - NIE PODAWAJ GO ZWIERZĘTOM !
Szczególną ostrozność należy zachować u psów.  Nie należy podawać im produktów zawierających ksylitol, gdyż może powodować u nich poważne uszkodzenie wątroby, a nawet zgon zwierzęcia. Spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii)


Komu zaleca się stosowanie ksylitolu?


  • ludziom, którzy nie powinni lub nie mogą spożywać tradycyjnego cukru (sacharozy)
  • osobom na diecie, które pragną schudnąć i zdrowo żyć
  • w profilaktyce próchnicy, osteoporozy, cukrzycy, zaburzeń odporności, grzybicach, w profilaktyce nowotworów
  • dzieciom powyżej 3. roku życia przy skłonności do przeziębień, alergii, astmy, pasożytów, w profilaktyce próchnicy, przy infekcjach uszu i zatok.

czwartek, 2 maja 2013

Lekarze i dietetycy stawiają jaja w coraz to lepszym świetle. Po wielu latak straszenia dużą zawartością cholesterolu, który przyczynia się do miażdżycy - przyszła pora na docenienie niedocenianych dotąd jajek. W punktach przedstawione zostały najważniejsze ich zalety: 


  • 1 jajko = ok.7g białka o bogatym składzie aminokwasowym (posiada wszystkie aminokwasy egzogenne - niewytwarzane naturalnie przez organizm)
  • zawierają karotenoidy i naturalne przeciwutleniacze - zeaksantyna i luteina - zapobiegają zaćmie i degradacji plamki żółtej
  • działanie przeciwmiażdżycowe (dotąd twierdzono, że jajka sprzyjają rozwojowi miażdżycy) zawierają lecytyną, która bierze udział w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu oraz przewodu pokarmowego
  • zawierają wiele witamin: A, D, B, E i wiele innych składników mineralnych. Nie posiadają jednak witaminy C. Warto zaznaczyć, że te najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku
  • ogromna wartość odżywcza w tak małej porcji - zalecane więc w zdowej diecie odchudzającej. Po ich zjedzeniu odczuwamy długie uczucie sytości.

Jak to jest z tą miażdżycą? 


Z badań wynika, że wysoki poziom cholesterolu we krwi wynika jedynie w małym stopniu z ilości cholesterolu zawartego w pokarmie. Głównie uwarunkowany jest on przez skłonności zapisane w genach oraz od pracy watroby. W gre wchodzą również inne czynniki jednakże w mniejszym stopniu: kondycja fizyczna, wiek, długotrwałe złe odżywianie. 


Na powstawanie miażdżycy większy wpływ maja tłuszcze nasycone, a tych w jajkach akurat nie jest dużo. Jedno jajko zawiera 1,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych – przykładowo parówka ma ich 3 razy więcej. Są w nim natomiast zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz omega 3 i omega 6.

JAJKA - samo zdrowie!

Lekarze i dietetycy stawiają jaja w coraz to lepszym świetle. Po wielu latak straszenia dużą zawartością cholesterolu, który przyczynia się do miażdżycy - przyszła pora na docenienie niedocenianych dotąd jajek. W punktach przedstawione zostały najważniejsze ich zalety: 


  • 1 jajko = ok.7g białka o bogatym składzie aminokwasowym (posiada wszystkie aminokwasy egzogenne - niewytwarzane naturalnie przez organizm)
  • zawierają karotenoidy i naturalne przeciwutleniacze - zeaksantyna i luteina - zapobiegają zaćmie i degradacji plamki żółtej
  • działanie przeciwmiażdżycowe (dotąd twierdzono, że jajka sprzyjają rozwojowi miażdżycy) zawierają lecytyną, która bierze udział w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu oraz przewodu pokarmowego
  • zawierają wiele witamin: A, D, B, E i wiele innych składników mineralnych. Nie posiadają jednak witaminy C. Warto zaznaczyć, że te najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku
  • ogromna wartość odżywcza w tak małej porcji - zalecane więc w zdowej diecie odchudzającej. Po ich zjedzeniu odczuwamy długie uczucie sytości.

Jak to jest z tą miażdżycą? 


Z badań wynika, że wysoki poziom cholesterolu we krwi wynika jedynie w małym stopniu z ilości cholesterolu zawartego w pokarmie. Głównie uwarunkowany jest on przez skłonności zapisane w genach oraz od pracy watroby. W gre wchodzą również inne czynniki jednakże w mniejszym stopniu: kondycja fizyczna, wiek, długotrwałe złe odżywianie. 


Na powstawanie miażdżycy większy wpływ maja tłuszcze nasycone, a tych w jajkach akurat nie jest dużo. Jedno jajko zawiera 1,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych – przykładowo parówka ma ich 3 razy więcej. Są w nim natomiast zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz omega 3 i omega 6.
Już na kartach Starego Testamentu często spotkać można opowieści o osobach dożywających 200, 400 bądź więcej lat. W tych czasach wydaje sie to być absurdem - jednak warto przeanalizować styl życia osób żyjących w naszej erze i przed naszą erą. Któż z nas nie chciałby dożyć tak wspaniałego wieku prostym do zrealizowania sposobem. Być może jednak postępujący rozwój cywilizacyjny pozbawił nas nieodwracalnej szansy na długie życie ?

Zastanówmy się...  

Ludzie żyjący p.n.e. często nie mieli możliwości osiedlenia się w jednym miejscu. Często z powodu niemożności prowadzenia własnych upraw (gdyż nie każdy teren nadawał się pod uprawę) musieli oni przenosić się - co wiązało się nieodzownie ze stałymi wędrówkami. Wysiłku wymagała również praca na roli, polowanie - jak również każda inna praca. W obecnych czasach pracę wykonują za nas komputery. Człowiek w poszukiwaniu coraz to większej wygody otacza się nowymi technologiami prowadząc osiadły tryb życia. Do pracy dojeżdża się samochodem lub innym środkiem lokomocji podczas, gdy kiedyś pokonywało się kilometry drogi na własnych nogach. Czy tego wszystkiego nie można zaliżyć do sportu i rozwoju tężyzny fizycznej czego tak bardzo brakuje w dzisiejszych czasach? 

Elektronika i elektryka... Dawniej ludzie być może nie mieli prądu i wielu urządzeń ułatwiających życie, ale za to nie byli narażeni na negatywne dla organizmu skutki ich posiadania. Komputery, telefony komórkowe, jak również linie wysokiego napięcia są często źródłem szkodliwego promieniowania, które w sposób niedostrzegalny oddziałuje na organizm. Może przyczyniać się do powstawania nowotworów, poronień, uszkodzeń mózgu jak również zaburzeń płodności. Jest to więc kolejny "minus" naszych czasów co do wpływu na długość życia. 

Powietrze... ludzie żyjący tysiące lat przed nami, mieli okazję obcować z niczym nie zmąconą naturą. Powietrze było wolne od szkodliwych dla organizmu spalin niosących często metale ciężkie jak ołów i inne związki. Czyz nie mogło to wpłynąć na dobrą kondycję organizmu - zwłaszcza przy założeniu, że ludzie ci pokonywali kilometry drogi pieszo? Organizm był dotleniony, a krążenie sprawne. Na ziemi było o wiele więcej roślinności, która pochłaniała dwutlenek węgla a uwalniała tlen. Dziś masowo wycina się lasy - tzw. zielone płuca ziemi, by na ich miejsce posadzić m.in. palmy oleiste pod uprawę najtańszego surowca do produkcji paliw. 

Higiena i rozwój farmacji - niewątpliwy plus naszych czasów. Jak je jednak rozumieć? Wiemy, że nie można jeść brudnymi rekami, potrafimy chronić się farmakologicznie przed drobnoustrojami, pasożytami. Używamy pachnących mydeł, dezodorantów, szamponów. Już teraz wiadomo jednak, że nawet codzienne mycie jest dla organizmu niezdrowe. Zaburzamy naturalne pH skóry poprzez stosowanie sztucznych środkow chemicznych przez co skóra nie jest w stanie dobrze spełniać swoich funkcji ochronnych. Badania potwierdzają również, że stosowanie dezodorantów (zawierających ozon) przyczynia się do powstawania raka piersi, a dodatkowo zatruwa atmosferę. Kosmetyki, perfumy, detergenty... wszystko to pozwala zachować atrakcyjny wygląd jednak przyczynia się do pogorszenia stanu naszego zdrowia. 

Jak zachować dobre zdrowię dziś? 

Magiczną barierę 100 lat udaje się dziś pokonać z łatwością 90% ludności mongolskiej jak równieź mieszkancom Bułgarii. Badania nad slugowiecznością Bółgarów prowadził na początku XX wieku radziecki noblista Ilja Miecznikow. Doszedł on do wniosku, że czynnikiem który pozwala na tak długo zachować im sprawność i dobrą kondycję jest picie napojów fermentowanych tj. kefir, jogurty. Nie bez powodu kefir nazywany jest "napojem stulatków"

Dlaczego właśnie kefir?

Kefir jak każdy inny mleczny napoj fermentowany zawiera w swym składzie bakterie kwasu mlekowego, które sprawują kontrolę nad bakteriami gnilnymi zawartymi w jelitach. Prościej mówiąc picie kefiru zapobiega namnażaniu bakterii gnilnych w jelitach a co za tym idzie organizm nie jest obciążany toksynami wytwarzanymi przez bakterie gnilne. Dobra konducja przewodu pokarmowego, a zwłaszcza jelit wiąże się ściśle z dobrą kondycją układu odpornościowego. Pijąc kefir wzmacniamy więc ochronę organizmu przed tworzeniem się guzów i zmian nowotwoowych - co jest częstą przyczyną zgonów w dzisiejszych czasach. Ponadto, wzmacniany jest nasz układ krążenia, bowiem wapń zawarty w mlecznych napojach fermentowanych wzmacnia serce - a co za tym idzie cały układ krążenia. Serce może bowiem wykonywać swoją nieustanną pracę bez konieczności pobierania wapnia z kości - i ich osłabiania. Bakterie kwasu mlekowego przeciwdziałają rozwojowi bakterii grypopochodnych w naszym organizmie.

Zalecaną dawką kefiru dziennie jest 1 litr. Czy jest to wykonalne - tak, jednakże często może byC problematyczne. Nie każdy ma ochotą "zapijać się kefirem" jednakże warto starać się o zwiększenie jego ilości w diecie. Najkorzystnej jest przerabiać mleko w domowych warunkach, gdyż często produkty ze sklepowych półek są pasteryzowane, a co za tymk idzie nie posiadają pożytecznych dla nas   bakterii. 

Jak dożyć 100 lat w dobrej kondycji?

Już na kartach Starego Testamentu często spotkać można opowieści o osobach dożywających 200, 400 bądź więcej lat. W tych czasach wydaje sie to być absurdem - jednak warto przeanalizować styl życia osób żyjących w naszej erze i przed naszą erą. Któż z nas nie chciałby dożyć tak wspaniałego wieku prostym do zrealizowania sposobem. Być może jednak postępujący rozwój cywilizacyjny pozbawił nas nieodwracalnej szansy na długie życie ?

Zastanówmy się...  

Ludzie żyjący p.n.e. często nie mieli możliwości osiedlenia się w jednym miejscu. Często z powodu niemożności prowadzenia własnych upraw (gdyż nie każdy teren nadawał się pod uprawę) musieli oni przenosić się - co wiązało się nieodzownie ze stałymi wędrówkami. Wysiłku wymagała również praca na roli, polowanie - jak również każda inna praca. W obecnych czasach pracę wykonują za nas komputery. Człowiek w poszukiwaniu coraz to większej wygody otacza się nowymi technologiami prowadząc osiadły tryb życia. Do pracy dojeżdża się samochodem lub innym środkiem lokomocji podczas, gdy kiedyś pokonywało się kilometry drogi na własnych nogach. Czy tego wszystkiego nie można zaliżyć do sportu i rozwoju tężyzny fizycznej czego tak bardzo brakuje w dzisiejszych czasach? 

Elektronika i elektryka... Dawniej ludzie być może nie mieli prądu i wielu urządzeń ułatwiających życie, ale za to nie byli narażeni na negatywne dla organizmu skutki ich posiadania. Komputery, telefony komórkowe, jak również linie wysokiego napięcia są często źródłem szkodliwego promieniowania, które w sposób niedostrzegalny oddziałuje na organizm. Może przyczyniać się do powstawania nowotworów, poronień, uszkodzeń mózgu jak również zaburzeń płodności. Jest to więc kolejny "minus" naszych czasów co do wpływu na długość życia. 

Powietrze... ludzie żyjący tysiące lat przed nami, mieli okazję obcować z niczym nie zmąconą naturą. Powietrze było wolne od szkodliwych dla organizmu spalin niosących często metale ciężkie jak ołów i inne związki. Czyz nie mogło to wpłynąć na dobrą kondycję organizmu - zwłaszcza przy założeniu, że ludzie ci pokonywali kilometry drogi pieszo? Organizm był dotleniony, a krążenie sprawne. Na ziemi było o wiele więcej roślinności, która pochłaniała dwutlenek węgla a uwalniała tlen. Dziś masowo wycina się lasy - tzw. zielone płuca ziemi, by na ich miejsce posadzić m.in. palmy oleiste pod uprawę najtańszego surowca do produkcji paliw. 

Higiena i rozwój farmacji - niewątpliwy plus naszych czasów. Jak je jednak rozumieć? Wiemy, że nie można jeść brudnymi rekami, potrafimy chronić się farmakologicznie przed drobnoustrojami, pasożytami. Używamy pachnących mydeł, dezodorantów, szamponów. Już teraz wiadomo jednak, że nawet codzienne mycie jest dla organizmu niezdrowe. Zaburzamy naturalne pH skóry poprzez stosowanie sztucznych środkow chemicznych przez co skóra nie jest w stanie dobrze spełniać swoich funkcji ochronnych. Badania potwierdzają również, że stosowanie dezodorantów (zawierających ozon) przyczynia się do powstawania raka piersi, a dodatkowo zatruwa atmosferę. Kosmetyki, perfumy, detergenty... wszystko to pozwala zachować atrakcyjny wygląd jednak przyczynia się do pogorszenia stanu naszego zdrowia. 

Jak zachować dobre zdrowię dziś? 

Magiczną barierę 100 lat udaje się dziś pokonać z łatwością 90% ludności mongolskiej jak równieź mieszkancom Bułgarii. Badania nad slugowiecznością Bółgarów prowadził na początku XX wieku radziecki noblista Ilja Miecznikow. Doszedł on do wniosku, że czynnikiem który pozwala na tak długo zachować im sprawność i dobrą kondycję jest picie napojów fermentowanych tj. kefir, jogurty. Nie bez powodu kefir nazywany jest "napojem stulatków"

Dlaczego właśnie kefir?

Kefir jak każdy inny mleczny napoj fermentowany zawiera w swym składzie bakterie kwasu mlekowego, które sprawują kontrolę nad bakteriami gnilnymi zawartymi w jelitach. Prościej mówiąc picie kefiru zapobiega namnażaniu bakterii gnilnych w jelitach a co za tym idzie organizm nie jest obciążany toksynami wytwarzanymi przez bakterie gnilne. Dobra konducja przewodu pokarmowego, a zwłaszcza jelit wiąże się ściśle z dobrą kondycją układu odpornościowego. Pijąc kefir wzmacniamy więc ochronę organizmu przed tworzeniem się guzów i zmian nowotwoowych - co jest częstą przyczyną zgonów w dzisiejszych czasach. Ponadto, wzmacniany jest nasz układ krążenia, bowiem wapń zawarty w mlecznych napojach fermentowanych wzmacnia serce - a co za tym idzie cały układ krążenia. Serce może bowiem wykonywać swoją nieustanną pracę bez konieczności pobierania wapnia z kości - i ich osłabiania. Bakterie kwasu mlekowego przeciwdziałają rozwojowi bakterii grypopochodnych w naszym organizmie.

Zalecaną dawką kefiru dziennie jest 1 litr. Czy jest to wykonalne - tak, jednakże często może byC problematyczne. Nie każdy ma ochotą "zapijać się kefirem" jednakże warto starać się o zwiększenie jego ilości w diecie. Najkorzystnej jest przerabiać mleko w domowych warunkach, gdyż często produkty ze sklepowych półek są pasteryzowane, a co za tymk idzie nie posiadają pożytecznych dla nas   bakterii.